NIEUWS
Op deze pagina staan de workshops en aanvang nieuwe cursussen aangegeven en de maandelijkse wisseltekst.

Individuele begeleiding. 

De individuele begeleiding is gericht op jou, hoe je in het leven staat . De persoonlijke begeleiding helpt je bij het bewust worden van vastzittende patronen, deze te begrijpen. Ik loop als het ware een stukje met je mee. De oefeningen in deze persoonlijke begeleiding zijn erop gericht om vanuit je eigen identiteit en kracht nieuwe stappen te zetten. Wil je meer weten of heb je interesse in een persoonlijke begeleiding ? 
Neem voor meer info contact op via het contactformulier.

Yoga en (Borst) Kanker

Als je kanker hebt, kan het gevoel je bekruipen dat je lichaam je in de steek laat. Yoga&Ademoefeningen kunnen je helpen tijdens het ziekteproces, de herstel periode, de angst die je soms voelt. De oefeningen werken opbouwend en helend op lichaam en geest. Ik nodig je uit om jezelf open te stellen, al je emoties, angst, boosheid, verdriet mee te brengen en in de yogalessen te voelen wat je los mag laten. De mens te zijn die je wilt zijn en te voelen hoe bijzonder je innerlijke kracht is. Ik wil er voor je zijn.  Neem voor meer info contact op via het contactformulier.

Yoga & Mutiple Sclerosis (MS)

Deze zachte yoga oefeningen zijn ondersteunend en kunnen na verloop van tijd sommige symptomen verlichten.  De oefeningen helpen vermoeidheid tegen te gaan, spasmen te verminderen, spanning los te laten. Voor sommige oefeningen worden hulpmiddelen gebruikt, zoals kussens, dekens, steunblokken. Deze hulpmiddelen worden gebruikt om zoveel mogelijk het gehele lichaam te betrekken bij de oefening.  Neem voor meer info contact op via het contactformulier.

Meditatie

De lessen worden gegeven op donderdagavond van 18.30 uur - 19.30 uur. adres: Mozartlaan 47, 3335 AG Zwijndrecht. aanvang  op 12 september 2019. Overige data: 10 oktober, 7 november, 28 november, 19 december,  27 februari 2020, 26 maart, 23 april,       28 mei, 18 juni.  Neem voor meer info contact op via het contactformulier.

Dans & Bewegen voor mensen met de ziekte van Parkinson

Hand, die diagonaal naar boven reikt.
Voet, die stevig contact maakt met de grond.
Hoofd, dat een ander lichaam grondig volgt in de ruimte.
Blik, die gefocust is, een doel heeft dat nagestreefd wordt.
Alle lichaamsdelen in je lijf loslaten, en weer door.
Vrijheid in bewegen die nauwelijks moeite kost.
Dat is hoe dansers zich kunnen voelen in dans.

Hand, die trillend een tandenborstel pakt.
Voet, die voorzichtig over de grond schuifelt.
Hoofd, dat niet gemakkelijk meedraait met de bewegingen van een ander.
Blik, die gefocust is, een doel heeft dat minder makkelijk bereikt wordt.
Alle lichaamsdelen in je lijf willen loslaten, maar dat lukt niet.
Blokkade in bewegen.
Dat is hoe mensen met parkinson zich kunnen voelen.

Hand, die naar voren meedrijft op de klanken van de muziek.
Voet, die zacht op de grond rust.
Hoofd, dat de docent nauwkeurig in de gaten houdt.
Blik, die gefocust is, een doel heeft dat bereikt kan worden.
Alle lichaamsdelen in je lijf opnieuw leren kennen.
Vrijheid in de blokkade.
Dat is hoe mensen met parkinson zich kunnen voelen in dans.

 (naar Bachelorscriptie A.L. Roth, 26-1-2017 Universiteit  Utrecht.)

Adem & Meditatie

De volgende ADEM meditatie is op zaterdag 13 juni 2020 
van 09.15 uur tot ongeveer 11.30 uur. Adres: Yogapraktijk, Mozartlaan 47,  3335 AG Zwijndrecht. Cursusgeld euro 23.00 per persoon.

Yoga Individueel

Er zijn momenten dat je graag yoga en meditatie zou willen beoefenen, maar niet in groepsverband. Er bestaat een mogelijkheid privé lessen te volgen.  Deze lessen worden gegeven in de Yogapraktijk. In overleg wordt een programma samengesteld.   Neem voor meer info contact op via het contactformulier.

De weg van Yoga

De weg van Yoga wordt in verschillende tradities beschreven. De Sutra's van Patanjali over yoga zijn helder en ze kunnen dienen als het ultieme voorbeeld van hoe een geestelijke ontwikkeling kan verlopen. We zijn op zoek naar een definitie van Yoga, en er zijn er velen. Patanjali zegt: "het is het tot staan komen van de wervelingen van de "mind."  Met het woord mind wordt bedoeld ego, verlangens, hoop, filosofieën, religies, geschriften. Mind omvat alles waar je aan kunt denken.  Dus het tot staan komen van de wervelingen van de mind is het tot staan komen van het  bekende. Dit alles klinkt misschien zweverig of onduidelijk.

Ik haal een verhaal aan van Bodhidharma (Meester 6e eeuw) De Keizer bezocht hem en zei "Mijn mind is erg onrustig. U bent een groot Meester en ik vraag u wat ik moet doen om mijn mind tot rust te brengen."
Bodhidharma zei: "U hoeft helemaal niets te doen. Breng mij eerst eens uw mind. " De Keizer kon dit niet volgen, en vroeg "Wat bedoelt u ? ".  Bodhidharma vroeg de Keizer om vroeg in de ochtend met zijn mind te komen als er niemand in de buurt was. De Keizer kon die nacht niet slapen en vroeg zich af wat  
Bodhidharma bedoelde met  "neem uw mind mee."  De Keizer besloot vroeg in de ochtend naar de afspraak te gaan en vond Bodhidharma zittend op zijn kussen. hij zei : "Dus u bent gekomen ? Waar is uw mind ? " De Keizer zei: "Wat zit u te kletsen.  Als  ik hier ben is mijn mind hier, het is niet iets dat ik ergens kan laten liggen. Het zit in me. " Bodhidharma zei: "Dus het staat vast dat de mind in u zit ". De Keizer was het daar mee eens.  Bodhidharma vroeg de Keizer zijn ogen te sluiten en erachter proberen te komen waar zijn mind zit. Hij vroeg de Keizer direct de bewuste plaats door te geven want dan zou hij hem tot rust brengen. De Keizer sloot zijn ogen, en zocht en keek, echter hoe meer hij keek werd hij zich er van bewust dat er geen mind is, dat de mind een activiteit is. Het is niet iets wat daar of daar zit, je kunt het niet aanwijzen.  Het werd een absurde onderneming. Het is heel simpel als het een activiteit is, doe die activiteit dan niet, dat is alles.
De Keizer deed zijn ogen open en zei, buigend voor Bodhidharma "de mind is nergens te bekennen." Bodhidharma zei "dan heb ik hem tot rust gebracht." 
Als je je onrustig voelt, kijk dn naar binnen waar die onrust is. Je bent in Yoga als er geen mind is.  Ja, dan komt de vraag "Hoe moet ik ophouden, de mind gaat maar door?"

Door te kijken als een toeschouwer, zonder je druk te maken, zonder iets te doen.

Maandelijkse wisseltekst - April 2020

Uit: Ramses Shaffy

Naakt in de orkaan

(Bas Steman)

 

…..Peter (boven buurman van Ramses)…

…. Dat is bij  Ramses niet zo.  Hij heeft het in zijn leven vervat dat er af en toe een enorme opdonder komt, dat hoort erbij.  Hij accepteert wat er gebeurt.  En je kunt niet zeggen dat het een tekortkoming van hem is, maar ik vind dit juist zijn grootheid.  

Veel mensen kijken vanuit hun eigen beperkte ideeën naar wat voor een iemand hij is.  Hij staat boven de wet. Ik luisterde aandachtig en herinnerde me een droom.  Ramses zou me de Wind laten zien.  We liepen over een hoogvlakte.  We moesten doorlopen, maar ook om ons heen kijken naar de mooie dingen die de reis ons bood.  Tegen de ochtend zouden we de Wind bereiken.  Toen pas zei hij dat het een orkaan was.  Het wordt je als kind nooit verteld, maar het leven is als de wind.  Sommige vrezen een briesje en blijven in een schuilhoek achter glas.  

Er zijn ook mensen die tevreden zijn met een matige wind, zij gaan de straat op met een dikke jas, maar … wil je het leven léven in alle facetten… dan moet je naakt durven zijn, naakt in de orkaan.  Alles accepteren wat er op jouw pad komt, het hoort allemaal bij onze aardse reis !

Op dat moment denderde de krachtigste orkaan op ons af.  Ramses opende zijn armen.  Ik volgde zijn voorbeeld.  Naakt waren we.  De kou striemde onze lijven.  Ik keek naar Ramses, zijn grijze haren stonden strak als een windvaan.  Hij joelde, hij zong: “We  zullen doorgaan !  We zullen doorgaan !  Naakt in de orkaan ! “  
Hij tartte de orkaan, liet zich neerslaan, richtte zich weer op en joelde weer….

 
Kloosterweekend

IN VERBAND MET HET CORONAVIRUS IS ER GEEN KLOOSTERWEEKEND

in Abdij Lilbosch, Limburg. van dinsdag  28 april 2020 voormiddag  tot Donderdag 30 april 2020 namiddag.

kosten inclusief verblijf euro 240.00 per persoon - exclusief reiskosten. Neem voor meer info contact op via het contactformulier.