NIEUWS
Op deze pagina staan de workshops en aanvang nieuwe cursussen aangegeven en de maandelijkse wissel tekst.

DE YOGALESSEN  ZIJN AANGEPAST. ZE  ZIJN ALLEEN OP UITNODIGING EN IN KLEINE GROEPEN.. 

De kerstvakantie is van 24 december 2022 tot en met 8 januari 2023. De lessen beginnen op maandag 9 januar2023

EEN GEZOND AND BELOFTEVOL NIEUWJAAR TOEGEWENST

Individuele begeleiding. 

De individuele begeleiding is gericht op jou, hoe je in het leven staat . De persoonlijke begeleiding helpt je bij het bewust worden van vastzittende patronen, deze te begrijpen. Ik loop als het ware een stukje met je mee. De oefeningen in deze persoonlijke begeleiding zijn erop gericht om vanuit je eigen identiteit en kracht nieuwe stappen te zetten. Wil je meer weten of heb je interesse in een persoonlijke begeleiding ? 
Neem voor meer info contact op via het contactformulier.

Yoga en (Borst) Kanker

Als je kanker hebt, kan het gevoel je bekruipen dat je lichaam je in de steek laat. Yoga&Ademoefeningen kunnen je helpen tijdens het ziekteproces, de herstel periode, de angst die je soms voelt. De oefeningen werken opbouwend en helend op lichaam en geest. Ik nodig je uit om jezelf open te stellen, al je emoties, angst, boosheid, verdriet mee te brengen en in de yogalessen te voelen wat je los mag laten. De mens te zijn die je wilt zijn en te voelen hoe bijzonder je innerlijke kracht is. Ik wil er voor je zijn.  Neem voor meer info contact op via het contactformulier.

Yoga & Mutiple Sclerosis (MS)

Deze zachte yoga oefeningen zijn ondersteunend en kunnen na verloop van tijd sommige symptomen verlichten.  De oefeningen helpen vermoeidheid tegen te gaan, spasmen te verminderen, spanning los te laten. Voor sommige oefeningen worden hulpmiddelen gebruikt, zoals kussens, dekens, steunblokken. Deze hulpmiddelen worden gebruikt om zoveel mogelijk het gehele lichaam te betrekken bij de oefening.  Neem voor meer info contact op via het contactformulier.

Meditatie 

De lessen worden gegeven op donderdagavond 18.30 uur - 19.30 uur.  adres: Mozartlaan 47, 3335 AG Zwijndrecht.  Data: 8 sep. 
6 okt. 3 nov. 15 dec. 12 jan. 2023. 2 feb. 16 mrt. 13 apr. 18 mei. 
Euro 9.50 per les p. p.. of euro 82.00 p.p. voor alle meditaties
Neem voor meer informatie contact op via het contactformulier.

Dans & Bewegen voor mensen met de ziekte van Parkinson

Hand, die diagonaal naar boven reikt.
Voet, die stevig contact maakt met de grond.
Hoofd, dat een ander lichaam grondig volgt in de ruimte.
Blik, die gefocust is, een doel heeft dat nagestreefd wordt.
Alle lichaamsdelen in je lijf loslaten, en weer door.
Vrijheid in bewegen die nauwelijks moeite kost.
Dat is hoe dansers zich kunnen voelen in dans.

Hand, die trillend een tandenborstel pakt.
Voet, die voorzichtig over de grond schuifelt.
Hoofd, dat niet gemakkelijk meedraait met de bewegingen van een ander.
Blik, die gefocust is, een doel heeft dat minder makkelijk bereikt wordt.
Alle lichaamsdelen in je lijf willen loslaten, maar dat lukt niet.
Blokkade in bewegen.
Dat is hoe mensen met parkinson zich kunnen voelen.

Hand, die naar voren meedrijft op de klanken van de muziek.
Voet, die zacht op de grond rust.
Hoofd, dat de docent nauwkeurig in de gaten houdt.
Blik, die gefocust is, een doel heeft dat bereikt kan worden.
Alle lichaamsdelen in je lijf opnieuw leren kennen.
Vrijheid in de blokkade.
Dat is hoe mensen met parkinson zich kunnen voelen in dans/beweging.

 (naar Bachelorscriptie A.L. Roth, 26-1-2017 Universiteit  Utrecht.)

VOOR MEER INFORMATIE : lees onder Nieuws info lestijd enzovoort.

Adem & Meditatie

Deze meditatie is op een zaterdagochtend. De datum voor de volgende adem meditatie volgt zo spoedig mogelijk. Zie ook de rubriek Nieuws.

Yoga Individueel

Er zijn momenten dat je graag yoga en meditatie zou willen beoefenen, maar niet in groepsverband. Er bestaat een mogelijkheid privé lessen te volgen.  Deze lessen worden gegeven in de Yogapraktijk. In overleg wordt een programma samengesteld.   Neem voor meer info contact op via het contactformulier.

De weg van Yoga

De weg van Yoga wordt in verschillende tradities beschreven. De Sutra's van Patanjali over yoga zijn helder en ze kunnen dienen als het ultieme voorbeeld van hoe een geestelijke ontwikkeling kan verlopen. We zijn op zoek naar een definitie van Yoga, en er zijn er velen. Patanjali zegt: "het is het tot staan komen van de wervelingen van de "mind."  Met het woord mind wordt bedoeld ego, verlangens, hoop, filosofieën, religies, geschriften. Mind omvat alles waar je aan kunt denken.  Dus het tot staan komen van de wervelingen van de mind is het tot staan komen van het  bekende. Dit alles klinkt misschien zweverig of onduidelijk.

Ik haal een verhaal aan van Bodhidharma (Meester 6e eeuw) De Keizer bezocht hem en zei "Mijn mind is erg onrustig. U bent een groot Meester en ik vraag u wat ik moet doen om mijn mind tot rust te brengen."
Bodhidharma zei: "U hoeft helemaal niets te doen. Breng mij eerst eens uw mind. " De Keizer kon dit niet volgen, en vroeg "Wat bedoelt u ? ".  Bodhidharma vroeg de Keizer om vroeg in de ochtend met zijn mind te komen als er niemand in de buurt was. De Keizer kon die nacht niet slapen en vroeg zich af wat  
Bodhidharma bedoelde met  "neem uw mind mee."  De Keizer besloot vroeg in de ochtend naar de afspraak te gaan en vond Bodhidharma zittend op zijn kussen. hij zei : "Dus u bent gekomen ? Waar is uw mind ? " De Keizer zei: "Wat zit u te kletsen.  Als  ik hier ben is mijn mind hier, het is niet iets dat ik ergens kan laten liggen. Het zit in me. " Bodhidharma zei: "Dus het staat vast dat de mind in u zit ". De Keizer was het daar mee eens.  Bodhidharma vroeg de Keizer zijn ogen te sluiten en erachter proberen te komen waar zijn mind zit. Hij vroeg de Keizer direct de bewuste plaats door te geven want dan zou hij hem tot rust brengen. De Keizer sloot zijn ogen, en zocht en keek, echter hoe meer hij keek werd hij zich er van bewust dat er geen mind is, dat de mind een activiteit is. Het is niet iets wat daar of daar zit, je kunt het niet aanwijzen.  Het werd een absurde onderneming. Het is heel simpel als het een activiteit is, doe die activiteit dan niet, dat is alles.
De Keizer deed zijn ogen open en zei, buigend voor Bodhidharma "de mind is nergens te bekennen." Bodhidharma zei "dan heb ik hem tot rust gebracht." 
Als je je onrustig voelt, kijk dan naar binnen waar die onrust is. Je bent in Yoga als er geen mind is.  Ja, dan komt de vraag "Hoe moet ik ophouden, de mind gaat maar door?"

Door te kijken als een toeschouwer, zonder je druk te maken, zonder iets te doen.

Maandelijkse wissel tekst -   Januari 2023

 

Een strijder van het licht vergeet nooit om dankbaar te zijn. 

Tijdens de strijd kreeg hij hulp van de engelen. 

De hemelse machten arrangeerden alles zo dat hij 

in staat was het beste van zichzelf te geven. 

Zijn kameraden zeggen”: “Wat een geluksvogel is het toch. ” 

Want de strijder bereikt soms dingen die zijn mogelijkheden ver te boven gaan. 

Daarom knielt hij als de zon ondergaat en dankt de Beschermde Mantel die hem omhult. 

Zijn dankbaarheid  richt zich niet alleen tot de spirituele wereld. Nooit zal hij zijn vrienden vergeten, omdat op het slagveld hun bloed zich met het zijne vermengde. 

Een strijder hoeft niet aan de hulp die hij van anderen ontving herinnerd te worden. Hij herinnert zich hun steun uit zichzelf en laat ze in de beloning delen. 

 

(Paulo Coelho) 

 

Kloosterweekend

 ( er zijn nog geen kloosterweekeinden mogelijk. zodra dit weer kan, staan ze op de website ). 


in Abdij Lilbosch, Limburg of Minderbroeders  in Megen.

kosten inclusief verblijf euro 240.00 per persoon - exclusief reiskosten. Neem voor meer info contact op via het contactformulier.   

 KERSTBRIEF 2022

Lieve allemaal, 

Als opening een gedicht van Rumi Perzische dichter (1207-1273)

Lied van de karavaan 

Kom, kom, wie je ook bent.

Schande is hier onbekend.

Al zwoer je duizend eden

die je keer op keer weer brak.

Kom, blijf komen, kom.

 

Dolende, ootmoedige,

Onthechte vreemdeling,

kom.

Dolende, ootmoedige,

onthechte vreemdeling, kom.

 

Het jaar is bijna verstreken en we mogen terugblikken wat het afgelopen jaar ons levenspad heeft bezocht…. Neem er de tijd voor, gun jezelf die tijd,

om naar binnen te kijken en je zegeningen te tellen die er ook zijn. 

 

Denk eens na hoe we met zijn alle deze aarde en bewoners mooier kunnen maken, dit klinkt misschien vreemd. 

Je kunt de aarde al mooier maken, door van een mooiere aarde te dromen, tijd voor een stilte moment, zoek een plek waar je stil kunt zijn, sluit je ogen. 

Schenk geen aandacht aan de onrust die direct aanwezig is. Richt je aandacht op je adem… ik adem in… ik adem uit…

 

Denk aan iemand die het heel moeilijk heeft, verdrietig is, of aan mensen die geen huis hebben, aan een wereld van geweld. 

Dan stel je in je droom een helder stralend licht voor, dit mag je in gedachten ook benoemen als je het lastig vindt dit te zien. 

 

Zie hoe het licht in je droom de verdrietige persoon (of hetgeen je kiest ) omringt met  licht, en dat het verdriet verdwijnt. 

Deze droom/meditatie werkt, de helende kracht, dit innerlijk licht woont in ons allemaal. In andere woorden jouw innerlijk licht straalt niet alleen in jou. 

  

Geeft het door aan de ander zodat hij/zij zich bewust wordt van het licht dat ook bij hen aanwezig is..  

 

Niet denken  dat anderen dit misschien niet doen. Het is een persoonlijke keuze je te richten op jouw innerlijk licht en dit te koesteren,

en door te geven.  Ik noem dit geven zonder condities. Niet,  ‘ik doe van alles, wie doet er iets voor mij .“ 

 

Zo ontstaat er een groeiende bundel van licht, deze innerlijke bundel van licht, is Liefde.  Liefde heelt, wij mensen, dieren, deze aarde kunnen niet leven zonder liefde,  onze mooie aarde is een voorbeeld van liefde, elke dag, we mogen er leven, ze voedt ons. De aarde heeft onze liefde nodig, mensen hebben elkaar en liefde nodig.. 

 

Misschien heb je de komende dagen tijd om stil te staan bij jouw innerlijk licht/liefde en deze door te geven, ervaren hoe fijn het voelt in Stilte te zijn. De aarde en bewoners te helen met je  licht/liefde.  

 

( Uit de jongen, de mol, de vos en het paard:  “ Soms is haat het enige waar je over hoort, maar er is in deze wereld meer liefde dan je je ooit kunt voorstellen. “ ) 

 

Bedankt voor de yoga- en meditaties die we dit afgelopen jaar

samen hebben mogen beleven.

 

Met warmte en liefde omgeven feestdagen toegewenst.

Lieve groet, Ineke


 

Maandag 9 januari 2023

beginnen we weer.

 

 

 

 

 


.

.